fbpx

Strokovnjakinja Petra svetuje o fobiji

Uradna strokovna razlaga oziroma definicija fobij je sledeča:

Fobija (iz grškega korena φόβος, ki pomeni strah) je vrsta anksiozne motnje, ki se izraža kot močan in vztrajen strah pred nekim predmetom, okoliščinami ali situacijo, ki se s časom povečuje in je običajno nesorazmeren z dejansko ogroženostjo. O fobiji govorimo, ko je strah tako intenziven, da človeku onemogoča normalno opravljanje aktivnosti in ga ovira v vsakodnevnem delovanju. Zaradi fobije se prizadeti na daleč izogiba tem predmetom, okoliščinam oziroma situacijam, kadar pa to ni možno, se z njimi sooča z velikim nelagodjem. Posledično ima lahko težave pri opravljanju poklica ali v družbi. Fobije se diagnosticirajo kot mentalne motnje. V glavnem se delijo v tri večje skupine: specifične fobije, socialno fobijo in agorafobijo.

Danes bomo govorili o “specifičnih fobijah”, ki so najpogostejše med vsemi, saj oboleva ali trpi za njimi 5 -15% ljudi, od tega največ žensk.

To so fobije, ki jih sprožijo določeni dejavniki, kot so predmeti, dejavnosti in situacije, ki pa dejansko niso nevarni. Zato je vrst specifičnih fobij ogromno. Osebe se le teh dobro zavedajo in jih poznajo, a si ne morejo pomagati sami premagovati strahu oziroma fobije.

Vzroki so sicer še vedno uganka stroke, vendar pa vseeno že poznajo dve možni razlagi. Prvi med njimi je, da so osebe doživele neko travmo, kot recimo fobija oziroma strah do psov, saj jih je v preteklosti pes napadel in/ali ugriznil. Ali pa so obtičali v dvigalu in se jim je razvil strah pred zaprtimi prostori recimo.

Med vzroki so lahko tudi gensko pogojeni ali privzeti (na primer od staršev), ki so dejansko lahko nevarne ali celo usodne. Mednje uvrščajo strah pred kačami, insekti, višino in neurji.

Obstajajo pa tudi fobije katerih vzroka ne najdejo, oziroma ne morejo razložiti, na primer strah ob pogledu na kri, injekcijami, poškodbami ali celo pri dajanju krvi pri zdravniku. Med temi sem tudi sama, saj še do danes ne najdemo vzroka moje fobije pred pajki. Sicer le še v lažji obliki, saj mi je pri tem pomagalo moje poznavanje orodji za samopomoč, ki sem jih tudi izvajala ali učila tudi sama. Vendar še ni popolnoma izginila. Sedaj je odvisno le še od velikosti pajka.

Kaj pa simptomi?

Simptomi specifičnih fobij nastanejo, ko dejansko pridemo v stik z predmetom ali situacijo (v mojem primeru z živaljo-pajek), ki se jo bojimo.Tipični simptomi so pospešeno dihanje ali celo oteženo dihanje, potenje, tresenje, omrtvičenje udov, povišan srčni utrip, seveda so le ti odvisni od posameznika in ni nujno, da so prisotni prav vsi. Nekaterim je dovolj, da odmislijo prisotnost »sprožilca« fobije, spet drugim ne. Mnogim se zdi fobija iracionalna ali celo smešna in pretirana, a verjemite, da je to še kako resen »problem«.

Dejavniki tveganja specifičnih fobij

Dejavniki tveganja so starost (večina njih naj bi se pojavila okoli 10ga leta starosti), negativne informacije (poročanja o nekih groznih oziroma negativnih situacijah), družina (bližnji sorodniki z motnjo fobije), fobije so tudi dvakrat pogostejše pri ženskah ter negativna izkušnje, kot sem jo že zgoraj omenila (primer s psom).

Kako zdraviti fobijo?

Ker je to fobija, ki se jo zavedamo in jo zlahka prepoznamo, je tudi posledično zdravljenje hitrejše in učinkovitejše. Obstaja več načinov zdravljenja. Eden izmed najučinkovitejših je postopno izpostavljanje vzroku oziroma sprožilcu fobije, ki mu v stroki pravijo kognitivno-vedenjska terapija. V mojem primeru bi bilo to postopno soočanje s pajkom na primer. Ali pa postopno soočanje z vstopom v dvigalo ali kak drug majhen prostor. Seveda pod budnim očesom terapevta.

Drugi način, ki se ga tudi poslužuje veliko ljudi je hipnoza. Obema najpogostejšima sledijo alternativne oblike, kot so reiki, Access bars terapije (meni  so pomagale), tako imenovani » Time line healing« in podobne.

Po vsaki epizodi fobije priporočam za umiritev in pomiritev meditacijo oziroma umirjeno sproščanje z glasbo zdravilnih frekvenc (o katerih sem tudi že pisala) ali pa sprostitveno »domačo« masažo vratu in ramenskega obroča skupaj s Tobiar-jem. Zakaj masaža tega predela? Ker ob epizodi fobije te mišice najbolj trpijo, jih najbolj krčimo, napenjamo oziroma stiskamo. Po tem, še vedno ostanejo v krču. In ko sproščamo vrat in ramenski obroč, se sprošča naš um in mi.

Akcija!
62,97 Z vključenim DDV

MASAŽNA NAPRAVA ZA LAJŠANJE BOLEČIN V ZAPESTJU Brez bolečin - kjerkoli in kadarkoli 

Tobiar je naprava, namenjena preventivni uporabi, preprečevanju razvoja poškodb zaradi ponavljajočih se gibov. Je produkt, ki združuje ergonomsko obliko podlage za miško s prenosnim vibracijskim masažnim pripomočkom, ki se ga enostavno napolni z mikro USB kablom. Na zalogi - predvidena odprema: takoj - možen osebni prevzem in plačilo - dostava s Pošto Slovenije Možnosti plačila: - s kreditno oz. debetno kartico - z bančno transakcijo - ob prevzemu

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja