fbpx

Strokovnjakinja Petra in izgorelost

Izgorelost je psihosomatska bolezen sodobnega časa, ki je v zadnjih dveh letih v izrednem porastu, najpogosteje na delovnih mestih. 

Je sindrom telesne, psihične in čustvene izčrpanosti in odtujenosti, zaradi česar pride do poslabšanja kvalitete življenja, stresa, anksioznosti in depresije. Izgorelost je tudi največkrat spregledana »bolezen«, ki izhaja iz utrujenosti. Velikokrat jo tudi zamenjamo z utrujenostjo in jo pogosto prepoznamo šele, ko je prepozno.

Najbolj je ta bolezen pereča in razširjena na delovnih mestih, zato jo marsikdo imenuje tudi poklicna bolezen 21. Stoletja.  Pri nas je bila do nedavnega slabo raziskana in nepoznana. Po državah Evropske unije je že dolgo, ne samo prepoznana, ampak tudi diagnosticiana. Svetovna zdravstvena organizacija ( WHO ) priznava in opozarja na širjenje izgorelosti. Hkrati tudi  opozarja in poziva države Evropske unije k sprejemanju ukrepov za preprečevanje stresa in izgorelosti na delovnem mestu.    

Kaj privede do izgorelosti, kaj so »glavni vzroki«

Glavni krivec izgorelosti je stres. Poleg stresa do izgorelosti pripomorejo tudi zunanji dejavniki, kot so preobremenitve na delovnih mestih na primer, ne zdravi poslovni odnosi, pretirane nadure, pritiski nadrejenih zaradi ( velikokrat) nerealno zastavljenih ciljev. Sem spadajo tudi  družbene  vrednote in pričakovanja družbe ter mediji. Ne smemo pa pozabiti na notranje dejavnike.

Notranji dejavniki so predvsem kako vidimo sebe, pretiran perfekcionizem, samokritičnost, previsoka toleranca, lastni vzorci po katerih delujemo in so nam priučeni. Nič ni nikoli dovolj dobro, nismo nikoli dovolj storili, nikoli nismo dovolj uspešni, dovolj usposobljeni, dovolj zagnani, dovolj natančni, zdi se nam da delamo premalo, da so vedno drugi v vsem boljši in tako naprej. 

Vedno se zato ženemo še bolj, še dlje, tudi preko meja naših fizičnih in psihičnih zmožnosti. Ne znamo ali celo ne upamo se postaviti zase (se preveč razdajamo za vrednote in za druge, nase pa pozabljamo), ne znamo postaviti meje in predvsem reči NE in DOVOLJ! Začnite na primer opozarjati tudi delodajalce na nepravilnosti, sodelavce ali/in delodajalce na njihov odnos do vas.

Najbolj smo izgorelosti izpostavljene ženske, saj moramo tekmovati same s seboj, s sodelavci (predvsem moškimi sodelavci, saj se meje med spoloma vse bolj izenačujejo). Poleg vseh obremenitev na delovnem mestu moramo biti tudi perfektne žene ali partnerke, superperfektne mame, mediji pa nam  nalagajo norme biti lepa, suha, izgledati mlada, biti popolna in tako dalje. 

Kako prepoznati izgorelost?

To je bolezensko stanje, ki je po mnenju strokovnjakov, največkrat spregledana in jo prepoznamo ko je že prepozno in že kolapsiramo. Zdravljenje traja od 3 mesecev pa vse do 2-5 let.

Ves ta stres in pritiski vodijo k melanholiji, depresiji, še večjemu nezadovoljstvu samih s seboj,  nezdravem prehranjevanju (ali pa zaradi stresa celo premalo jemo), zapiranje vase, prekinjamo stike s prijatelji.

Fizično se začnejo pojavljati glavoboli, migrene, vrtoglavica, slabosti, dvigne se pritisk in srčni utrip, mravljinčenje po telesu, lahko se celo pokažejo znaki podobni srčni kapi. Vedno je pri izgorelosti prisotno pomanjkanje spanja ali nekvaliteten spanec, saj neprestano razmišljamo o tem kaj bi morali še postoriti, kaj imamo naslednji dan, česa ne smemo pozabiti, smo kaj pozabili in tako dalje. In kaj se zgodi? Še bolj smo pod pritiskom, pod stresom, naš um in s tem možgani so vedno na preži. Ni počitka, ni sprostitve. 

Z izgorelostjo in simptomi izgorelosti začnejo prej kot slej trpeti tudi odnosi s partnerji, domačimi, prijatelji. Postajamo nesamozavesti in nezadovoljni sami s seboj, bolj pogosto smo zadirčni, in imamo impulzivne reakcije. Vse to to proeciramo na druge, se »znašamo« nad bližnjimi, tudi nad otroci. 

Tako se konča marsikatero partnerstvo, ali pa se sploh potencialno partnerstvo ne začne. Kar vse skupaj le še »prilije olje na ogenj«.

Vse to privede tudi do vnetji in ostalih, tudi resnejših bolezenskih stanj, kot so že prej omenjene migrene, zaradi slabega prehranjevanja in stresa težave z želodcem in prebavo (tudi v najhujših oblikah), tesnobnost in depresija, sladkorne bolezni,tudi rakavih obolenj.

Kako preprečiti izgorelost?

V svojem poslu/ karieri maserke in terapevtke, sem imela kar nekaj strank s sindromi izgorelosti. Tako jaz, kot vsi ostali strokovnjaki priporočamo, da v prvi vrsti začnete pri sebi, pogledate vase, se ustavite, rečete stop. Spremenite sebe, svoja prepričanja, misli, razmišljanja, vzorce (pretiran perfekcionizem, samokritičnost, občutek, da moramo storiti vse sami, da nismo dovolj dobri in tako dalje). Predvsem pa se naučiti znati reči NE in dajati sebe na prvo mesto. Za to je »na tržišču« veliko strokovnjakov iz različnih področji, ki vam bomo pri tem pomagali, od psihoterapevtov, do alternativnih terapevtov. 

Vzemite si čas zase, začnite z malimi koraki kot so kratki sprehodi v naravo, meditacije, branje knjige (vsaj pol ure, za začetek), poslušanje glasbe, karkoli vam pomaga, da preusmerite fokus drugam, da odmislite vsakodnevne  »probleme« in s tem umirite um, sebe in svoje možgane. Čim več se o tem pogovarjajte s prijatelji, partnerji, čim več se družite, začnite se ukvarjati s športom, hobiji, rišite, pišite. Karkoli, samo začnite. Vse to vas bo pomirjalo in s tem boste tudi lažje in kvalitetneje spali in bili tako bolj spočiti.

Spremenite tudi prehrano, začnite jesti bolj zdravo hrano, več sadja in zelenjave, ali pa začnite jesti večkrat na dan » po malem« kot rečemo. 

Karkoli boste začeli delati drugače je tu pomembno le, da naredite tisti prvi korak, ki je vedno najtežji. Predvsem pa ne obupajte. Mi vam seveda pri tem priporočamo tudi uporabo klinično testiranega vibracijsko-masažnega pripomočka Tobiar, ki ga lahko uporabljate za lajšanje in preprečevanje sindroma karpalnega kanala, kot tudi za sprostitvene masaže vratu in ramen.

Čuvajte sebe in svoje zdravje.

Če želite izvedeti ali trpite za izgorelostjo lahko izpolnjete anonimni vprašalnik https://www.psihoterapija-ordinacija.si/vprasalnik/

Viri: Jerica Mesec- izgorelost na delovnem mestu: bolezen 21. Stoletja; diplomsko delo

Akcija!
62,97 Z vključenim DDV

MASAŽNA NAPRAVA ZA LAJŠANJE BOLEČIN V ZAPESTJU Brez bolečin - kjerkoli in kadarkoli 

Tobiar je naprava, namenjena preventivni uporabi, preprečevanju razvoja poškodb zaradi ponavljajočih se gibov. Je produkt, ki združuje ergonomsko obliko podlage za miško s prenosnim vibracijskim masažnim pripomočkom, ki se ga enostavno napolni z mikro USB kablom. Na zalogi - predvidena odprema: takoj - možen osebni prevzem in plačilo - dostava s Pošto Slovenije Možnosti plačila: - s kreditno oz. debetno kartico - z bančno transakcijo - ob prevzemu

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja