fbpx

Arhitekti in karpalni kanal

Sindrom karpalnega kanala spada v kategorijo kroničnih skeletno-mišičnih okvar, ki nastanejo ob preobremenitvi kitnih ovojnic in zapestja. Imenujemo ga tudi sindrom čezmerne obremenjenosti. Predstavlja skupek znakov in simptomov, ki so rezultat utesnitve središčnega živca znotraj karpalnega kanala. Je najpogostejša okvara perifernega živčevja.

Simptomi so naslednji: odrevenelost roke, zbadanje in mravljinci (predvsem ponoči), bolečine v zapestju, dlani, lakti; težave pri prijemanju predmetov.

Po poročilu iz leta 2008 urada za statistiko je sindrom karpalnega kanala drugi vzrok za daljšo odsotnost z dela.

Povprečni čas odsotnosti je 28 dni.

Inovacija na področju lajšanja bolečin v karpalnem kanalu je zagotovo Tobiar, ki  je klinično preizkušen pripomoček za lajšanje bolečin v zapestju, ramenih in vratu. Le nekaj klikov na www.tobiar.com vas loči, da si zagotovite svojega.

Vpliv arhitekturnega risanja na razvoj sindrom karpalnega kanala

Sindrom karpalnega kanala mnogi imenujejo tudi bolezen mehanikov, blagajničark, glasbenikov, pa tudi arhitektov.

Velja omeniti študijo na Fakulteti za arhitekturo univerze Mustafa Kemal iz Turčije, kjer so opravljali raziskavo o vplivu risanja na karpalni kanal med tridesetimi študenti prvega in tridesetimi študenti četrtega letnika arhitekture.

Delo s posebno mizo, uporaba računalnika za risanje in prostoročno risanje je privedlo do otopelosti, ščipanja, spuščanja materialov, pojavile so se tudi težave s spanjem, zaradi bolečin in mravljinčenja in togost zapestja zjutraj. Odstopanje mišične moči so ocenili z ročnimi mišičnimi testi. In rezultat: opazili so znake sindroma karpalnega kanala.

V raziskavi, kjer je bilo vključenih 60 študentov je bil povprečni čas risanja 2,8 ur na dan. 

Pojav sindroma karpalnega kanala je povezan z vibriranjem roke, delom z upognjenim ali iztegnjenim zapestjem, prevelikimi potrebami po moči v roki, ponavljajočimi se gibi, ki pa nastajajo tudi pri arhitekturnem risanju.

Razmerje moški: ženske = 4:1 

Pogosteje prizadene ženske. ( razmerje žensk proti moškim je 4 proti 1).

Najpogosteje se pojavlja med 30. in 60. letom starosti. Največ med 45. in 54. letom. Po večini prizadene obe roki, kadar pa le eno, je to ponavadi dominantna roka.

Akcija!
62,97 Z vključenim DDV

MASAŽNA NAPRAVA ZA LAJŠANJE BOLEČIN V ZAPESTJU Brez bolečin - kjerkoli in kadarkoli 

Tobiar je naprava, namenjena preventivni uporabi, preprečevanju razvoja poškodb zaradi ponavljajočih se gibov. Je produkt, ki združuje ergonomsko obliko podlage za miško s prenosnim vibracijskim masažnim pripomočkom, ki se ga enostavno napolni z mikro USB kablom. Na zalogi - predvidena odprema: takoj - možen osebni prevzem in plačilo - dostava s Pošto Slovenije Možnosti plačila: - s kreditno oz. debetno kartico - z bančno transakcijo - ob prevzemu

Viri: