fbpx

Akupresura

Kaj sploh je akupresura, mnogi jo namreč zamenjujejo z akupunkutro?

Gre za podvejo oziroma pomožno tehniko kitajske medicine s katero si pomagamo do zdravja. Akupresura se na Kitajskem izvaja že tisočletja in je bazirana na podobnih principih, kot akupunktura, da bi vplivala blagodejno na naše dobro počutje in sprostitev.

Japonska oblika akupresure je Shiatsu (tehnika masaže).

Tradicionalna Kitajska medicinska teorija opisuje meridiane, to so nevidni kanali v našem telesu, ki prenašajo energijo qi (ch’i). Meridiani potekajo od konjic prstov in so povezani z našimi možgani, na način, da komunicirajo z ostalimi deli telesa.

Do obolenj pride, kadar je eden od meridianov blokiran in je izven ravnovesja. Akupresura tako, koristi določene točke izmed teh meridianov, da pomaga vrniti ravnovesje.

Zahodna praksa pa pravi, da se rezultati manifestirajo v zmanjšani mišični napetosti, izboljšani cirkulaciji ali sproščanju endorfina, ki deluje protibolečinsko.

Skozi akupresurne točke, ki ležijo na meridianih se namreč po Kitajskem izročilu preliva življenjska energija qi (ch’i).

Se pravi gre za lajšanje bolečin in odpravljanje težav s pomočjo pritiskanja na točno določene točke na telesu.

Najlažje je pritiskati na točke na stopalih, se pravi na refleksne cone. Masaže se najprej lotimo na notranjem stopalnem loku kjer je recimo hrbtenica. Začeti je potrebno okoli hrbtenice, kjer so točke sklepov.

Najbolj enostaven princip akupresure je tudi pritisk na boleče mesto, pritisnemo, držimo nekaj časa in izpustimo. A le kadar bolečina ni prehuda.

Z akupresuro lahko lajšamo težave in tako pomagamo telesu. Na vrhu hribčka med kazalcem in palcem je recimo točka, ki je povezana z obrazom. Tudi njo lahko lajšamo bolečine, recimo bolečine v zobeh, …

Točka za vrat je pod mezincem, takoj na sklepu, ki leži pod njim. Na skrajno zunanji strani dlani.

Pri vročini masirajmo stopalo v celoti po 15 minut vsako.

In še nekaj točk med prsti na nogah za točno določene predele na vratu.

Recimo med 2. in 3. prstom je cona oči. Tretji prst – sredinec ustreza bronhijem. Med 4. in 5. prstom pa so ušesa in organ za ravnotežje.

Pomembno je vedeti tudi kako masiramo, katerih tehnik se poslužujemo in na kakšne načine:

Krožne poteze:

  • ta tehnika se največkrat uporablja. Krožimo s palcem po nogah tako, kot da bi trli z njim sladkor. 
  • pritiski je najprej  blagi, nato se stopnjuje do praga bolečine in še malo čez.
  • masiramo minuto ali največ  dve v času enega postopka

Ščipanje:

  • velikokrat pomaga, da določen del ščipamo

Pritiskanje:

  • najpogosteje to počnemo z blazinicami prstov
  • pomaga če si predstavljamo, da skušamo poradirati umazanijo s koščka papirja

Potiskanje prstov rok med nožne prste

  • gre za upogibanje prstov navzgor in navzdol ter levo in desno

Masaže oziroma akupresure ne izvajamo pri opitem človeku, takoj po obroku hrane, pri osebah s poškodovanimi podplati, ženskam med mesečnim perilom, ne masiramo pred spanjem. Masaže tudi ni priporočljivo prekinjati.

Vsak zase naj presodi kakšen način in jakost sta zanj koristna. Kot predlog dodajmo, da lahko stopala za začetek pomasirate tudi s Tobiarjem. Nato pa močnejšo masažo izvajate s prsti.

Ostanite zdravi, upamo, da Vam na poti do lajšanja bolečin v sklepih, ramenih in vratu poleg Tobiarja pomaga tudi tale članek.

Akcija!
62,97 Z vključenim DDV

MASAŽNA NAPRAVA ZA LAJŠANJE BOLEČIN V ZAPESTJU Brez bolečin - kjerkoli in kadarkoli 

Tobiar je naprava, namenjena preventivni uporabi, preprečevanju razvoja poškodb zaradi ponavljajočih se gibov. Je produkt, ki združuje ergonomsko obliko podlage za miško s prenosnim vibracijskim masažnim pripomočkom, ki se ga enostavno napolni z mikro USB kablom. Na zalogi - predvidena odprema: takoj - možen osebni prevzem in plačilo - dostava s Pošto Slovenije Možnosti plačila: - s kreditno oz. debetno kartico - z bančno transakcijo - ob prevzemu

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja