fbpx

6 živil, ki povzročajo vnetja

Vnetja lahko ali koristijo našemu telesu, ali pa nam povzročijo hude težave. Koristna so za to, ker nam dajejo vedeti, da se z nami in našimi telesi nekaj dogaja, proti čemur  se telo bori, ponavadi jih spremlja vročina. In ta so dobrodošla, saj lahko »problem« pozdravimo, na primer vneto oko, uho; za kar dobimo zdravila, mazila, spremenimo prehrano in podobno.

Problem je, ko so vnetja kronična in se ob tem pojavijo oziroma zaradi tega razvijejo hujša bolezenska stanja kot so diabetes, bolezni srca, sindrom karpalnega kanala in celo rakava obolenja.

O živilih, ki vnetja preprečujejo oziroma pri že nastalih vnetjih pomagajo smo že govorili. Pri raziskovanju le tega, smo odkrili tudi, da so tudi živila, ki vnetja povzročajo.

6 »škodljivih« živil pri vnetjih

Prva v  vrsti sta »namizni« sladkor in fruktozni koruzni sirup. Sladkor vsebuje 50% glukoze in 50% fruktoze, FKS pa 45% glukoze in 55% fruktoze. To je eden glavnih razlogov, da obe živili povečujeta vnetja, kar lahko privede do resnih bolezenskih stanj. Raziskave so namreč pokazale, da se je pri miših, ki so jih hranili z visoko koncentracijo sladkorja, razvil rak prsi in pluč. Prekomerno uživanje fruktoze, pa povzroča diabetes, rakava obolenja, zamaščenost jeter in kronična obolenja ledvic.

Druga skupina so tako imenovanje predelane oziroma trans maščobe, ki jih najdemo v margarinah, in konzervansih, ki omogočajo daljše roke trajanja živil. Le ta vplivajo na holesterol, povečanje vnetnih markerjev. Le ta povzroča večje število vnetij in obolenj srca.

Znanstveniki menijo, da vnetja povzočajo tudi nekatera rastlinska olja in olja iz semen ( ki jih uporabljamo pri kuhanju in jedeh), kot na primer sojino olje, saj vsebujejo veliko omega 6 olj, ki v prevelikem uživanju povzročajo vnetja  (če jih uživamo v prekomernih količinah, seveda).

Škodljiv je tudi »refiniran« ali predelan ogljik oziroma refinirani ohljikovi hidrati, saj dvigujejo raven sladkorja v krvi in s tem povzročajo vnetja. Za razliko od nepredelanih, ki jih najdemo v »travah« oziroma žitaricah, korenih in sadju in vnetja preprečujejo.

Seveda ne moremo mimo tega, da (kot je zapisano tudi v tej raziskavi) vnetja in s tem resnejša vnetja povzroča tudi prekomerno uživanje alkohola.

Velik NE v tej raziskavi pripada tudi predelanemu mesu. Le ta povzroča diabetes, bolezni srca in raka na prebavilih ( želodec, črevesje). Med predelane mesne izdelke spadajo klobase, dimljeno meso, slanina, kot tudi »goveji trakci«.

Poskrbite, da, če že uživate ta živila, zaužijete več zdravih živil, ki vnetja preprečujejo. Za večerjo si privoščite kak smoothie, solato, zelenjavno juho, ali celo sadno kupo.

 Pazite nase in na svoje zdravje.

Akcija!
62,97 Z vključenim DDV

MASAŽNA NAPRAVA ZA LAJŠANJE BOLEČIN V ZAPESTJU Brez bolečin - kjerkoli in kadarkoli 

Tobiar je naprava, namenjena preventivni uporabi, preprečevanju razvoja poškodb zaradi ponavljajočih se gibov. Je produkt, ki združuje ergonomsko obliko podlage za miško s prenosnim vibracijskim masažnim pripomočkom, ki se ga enostavno napolni z mikro USB kablom. Na zalogi - predvidena odprema: takoj - možen osebni prevzem in plačilo - dostava s Pošto Slovenije Možnosti plačila: - s kreditno oz. debetno kartico - z bančno transakcijo - ob prevzemu

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja