fbpx

Že slabih 7 mesecev imam težave z bolečim zapestjem. Kaj naj naredim?

Vprašanje

Pozdravljeni,

že slabih 7 mesecev imam težave z bolečim zapestjem, mravljinčenjem obeh rok, posebno desne…opravila sem EMG, ki pa ni pokazal nič posebnega… zdravnik je rekel naj stresam roko in mogoče ponoči nosim opornico… sem imela roko povito s plastičnim povojem nekaj časa ponoči pa ni bilo nič boljše… roko stresam a ne pomaga kej preveč… mogoče nekaj minut… kaj mi priporočate?
Sem jezna… čakaš pol leta na pregled in potem se te rešijo po nekaj minutah… in še vedno odideš s bolečinami domov in z njimi živiš.

Vse kar bi rada je to, da se rešim teh mravljincev in bolečega zapestja. Kaj mi svetujete?

Odgovarja dr. Kunst

 Sindrom karpalnega kanala je najpogostejši sindrom ujetja perifernih živcev.Njegova blaga oblika povzroča  simptome, vključno z disetetijo in nočnim prebujanjem. Na najtežji ravni lahko CTS pomembno poslabša motorično funkcijo.  Obstaja vse več dokazov za povezavo med CTS in različnimi poklicnimi dejavniki.

Tipična se sindrom karpalnega kanala občuti v palcu, kazalcu in sredincu ter polovici prstanca, vendar se lahko razprši po celi roki. Simptomi so pogosto slabši ponoči ali zgodaj zjutraj.  

Rezultati skoraj vseh študij razširjenosti kažejo, da se CTS pojavlja pogosteje pri ženskah, pri čemer je bila letna incidenca 1,5 na 1000 primerjavi z 0,5 na 1000 za moške. Zdi se, da spol vpliva tudi na incidenco, tako da je v ženskih starosti 45 do 54 let, če ženska ni doživela simptomov pri 50 ali 60 letih, se zdi, da je manj verjetno, da jih bo prvič izkusila pri starejših starosti. Nasprotno se zdi, da se pojavnost pri moških s starostjo še naprej povečuje. Razlike med spoloma se lahko vsaj delno pojasnijo s hormonskimi dejavniki, saj nosečnice in doječe ženske povečajo tveganje za CTS, pa tudi tiste v prvem letu menopavze, jemanje tablet za peroralno kontracepcijo ali jemanje hormonskega nadomestnega zdravljenja. Indeks telesne mase in debelost sta tesno povezana z vsakim povečanjem telesne mase na enoto, kar poveča tveganje za stanje 8%. Nekateri, vendar zelo majhen delež presežnih primerov so povezani z endokrinimi boleznimi, kot so hipotiroidizem, akromegalija in diabetes mellitus. Zoženje kanala karpalnega tunela (npr. Prek traume ali vnetja zaradi zlomov zapestja) in inflimantornih revmatičnih motenj so tudi dejavniki tveganja.
V zadnjih 20 letih je bilo izvedenih veliko raziskav o razmerju med CTS in poklicnimi dejavnostmi. CTS je povezan s povprečno ročno silo> 4 kg, ponovljivostjo dela s časom cikla <10 s ali ponderirano pospešitvijo> 3,9 m / s2. Povezanost med dejavniki psihosocialnega tveganja in CTS ni bila ugotovljena.


Stresanje z rokami ne bo odpravilo sindroma karpalnega kanala, slej kot prej bo potem potrebno na operacijo. Priporočam masažo in yogo za roke. 

 

S prijetnimi pozdravi, dr. Kunst