fbpx

Odpravite težave z vratom

Včasih so lahko najbolj neverjetne težave povezane prav z delovanjem vratnega dela hrbtenice. Znamenja, da z našim vratom oziroma vratnimi vretenci nekaj ni v najlepšem redu, so lahko najrazličnejša.

Glavoboli, bolečine v ramenih, trd vrat, celo slabost, vrtoglavica, bolečine v očeh, obrazu in čeljusti, težave z zbranostjo ter marsikatera druga težava so znaki, ki na prvi pogled nimajo povezave z vratom, pa vendar je lahko vzrok prav tam.


Kratka anatomija


Vratna hrbtenica je sestavljena iz sedmih vratnih vretenc, ki so med seboj povezana z medvretenčnimi diski in vezmi ter podpirajo glavo in omogočajo njene premike navzgor, navzdol in vstran. Sedem vratnih oziroma cervikalnih vretenc tako vpliva na glavo in delovanje vseh organov, povezanih z njo.
1. vretence vpliva na: dovajanje krvi v glavo, lasišče, hipofizo, kosti obraza, možgane, notranje in srednje uho, simpatični živčni sistem.
2. vretence vpliva na: oči, vidni živec, slušni živec, sinuse, mastoidne kosti, čelo.
3. vretence vliva na: obraz, zunanje uho, obrazne kosti in živce, zobe.
4. vretence vpliva na: usta, evstahijevo cev, ustnice.
5. vretence vpliva na: glasilke, vratne žleze, žrelo.
6. vretence vpliva na: vratne mišice, ramena, mandlje.
7. vretence vpliva na: ščitnico, zbadanje v ramenih, laket.


Spremenite način življenja


Sodobno življenje nas je prikovalo za pisalno mizo in pred televizijske zaslone, življenje vse prevečkrat presedimo in se premalo gibljemo. Že zjutraj sedemo za mizo, se prestavimo v avto in nato delovni dan preživimo sede, in to po možnosti v nespremenjeni drži.


Naše telo pa potrebuje redno gibanje, da bo ostalo zmogljivo in zdravo. Nanj vplivajo tudi duševne obremenitve in čustveni stres, ki ga ‘odlagamo’ na mišice, posebno tiste na vratu in ramenih. Tovrstni stres se navadno izraža v obliki glavobola z napetostjo, ki se začenja v zatilju, od tam pa se seli navzgor in navzdol.

Bolečine v zatilju, križu in nekateri glavoboli so pogosti odzivi na preobremenjenost v vsakdanjem življenju in močan pritisk sodobne družbe, ki od nas vse pogosteje pričakuje preveč. Tobiar- rešitev za vašo hrbtenico.


Težav s hrbtenico pa ne povzroča le dolgotrajno sedenje ali pomanjkanje gibanja, posebej škodljiva so tudi dela z enoličnimi in ponavljajočimi se gibi. Tudi prekomerna teža obremenjuje hrbtenico in gibalni aparat, torej kosti, mišice in sklepe.


3 Tobiar-je namestite po celotni dolžini hrbtenice in jih pustite delovati. S svojo optimalno masažo bodo sprostili mišice, ki trpijo zaradi ponavljajočih se gibov in dolgotrajnega sedenja.


Vaje za bolnike z bolečinami v vratu


Po prenehanju bolečine začnite z bolečinami za vrat. Njihov namen je povečati zavedanje o gibanju in vratni hrbtenici, okrepiti oslabljene mišice in raztegniti skrajšane mišice v predelu vratu. Vaje ne izvajajte, ko je prisotna akutna bolečina v vratu (takrat priporočamo masažo z masažno napravo Tobiar). Vaje ne delajte, če pri tem občutite bolečino, izvajajte jih redno (2-4krat na teden), izvajajte jih počasi, brez sunkovitih gibov. Pozorni bodite na pravilno izvajanje vaj. Obremenitev postopoma stopnjujte. Če se pojavita bolečina ali mravljinčenje kjerkoli v telesu, z vadbo prenehajte. V primeru dolgotrajne bolečine, ali če je predvidena operacija v vratnem predelu, se pred vadbo posvetujte z zdravnikom. 
Takoj obiščite zdravnika, če se bolečina v vratu izrazito poslabša, se v rokah pojavi mravljinčenje, se pojavi ostra bolečina, ki izžareva v roko, opazite slabšo moč v mišicah rok ali se pojavi glavobol.

Pred vsako obliko vadbe naj bo vedno nekaj prvih minut namenjenih ogrevanju, da telo in um pripravimo na gibanje. Med ogrevanjem naj vam bo postopoma topleje, a ne prevroče. Ogrevanje vas ne sme utruditi. Če je katera vaja za vas prezahtevna ali vam povzroča bolečino, jo izvajajte le do meje bolečine, ali jo izpustite. Ogrevalne vaje delajte v vam ustreznem tempu, brez sunkovitih gibov.

Na začetku ogrevanja z zmerno hitrostjo korakajte na mestu, ob tem rahlo dvigujte kolena. Pazite, da s petami ne udarjate ob tla. Roke, ki so v komolcih pokrčene, naj sproščeno in ritmično nihajo ob telesu. Na mestu korakajte do 30 sekund. S časoma lahko korakanje glede na svoje zmožnosti nekoliko pospešite, ali povečate višino dvigovanja kolen.


Nadaljujte z drugo ogrevalno vadbo, pri kateri boste delali korake vstran. Trup naj bo v pokončnem položaju in pogled usmerjen naravnost naprej. Roki sta ob telesu in pomagata ohranjati ravnotežje. Naredite korak vstran in se pri tem spustite tako nizko, da se lahko brez težav vrnete v začetni položaj. Pazite, da koleno pokrčene noge ne preči prstov na nogi. Vajo izvajajte do 30 sekund, izmenično v obe strani. 
Pri tretji ogrevalni vadbi se z eno nogo spustite v korak naprej, vendar le tako nizko, da se brez težav vrnete v začetni položaj. Nato se z isto nogo spustite v korak nazaj, pri čemer naj nasprotna noga ostane v kolenu iztegnjena. Pri tem ohranjajte raven trup in pogled naprej. Vajo delajte počasi, z rokami si pomagajte ohraniti ravnotežje. Vajo izvajajte do 30 sekund, nato pa enak postopek ponovite še z drugo nogo.


Stojte vzravnano, s stopali razmaknjenimi v širini bokov. Z rokami si pomagajte ohranjati ravnotežje. Če vam je lažje, vajo naredite z roko, oprto na steno. Dvigujte se na prste in počasi spuščajte nazaj na pete. Vajo izvajajte do 30 sekund. 
Ogrevanje nadaljujte tako, da prvi sklop vaj opravite z zgolj polovico vaše zmogljivosti.


Raztezne vaje za vratni del hrbtenice
Cilj: Raztegniti vratne mišice in sprostiti napetost, ki jo je povzročila slaba telesna drža.


• Udobno se usedemo. Sprostimo ramena in dvignemo glavo. Pogled usmerimo naravnost predse ter nagnemo glavo čim bližje desnemu ramenu. Položaj zadržimo 30 sekund, nato glavo ponovno vrnemo v začetni položaj. Ponovimo še v drugo smer.
• Ponovimo isto kot prej, le da glavo obrnemo v levo. Zadržimo 30 sekund, nato glavo ponovno vrnemo v začetni položaj. Ponovimo še v drugo smer.
• Ponovimo isto kot prej, le da brado spustimo na prsi, vztrajamo 30 sekund, nato pa glavo spet dvignemo v začetni položaj. Sledi pogled navzgor. Glavo potisnemo nazaj in sprostimo ramena.


Raztezni vaji za prsni del hrbtenice

sledita dve od najljubših vaj za razteg in sprostitev mišic prsnega dela hrbtenice in ramenskega obroča. Lahko ju izvajamo tudi večkrat dnevno, vsakič ko začutimo napetost oz. neprijeten občutek.


• Sklenemo prste obeh rok in ju iztegnemo naravnost predse. Ramena dvignemo proti ušesom, glavo potisnemo naprej, lopatice pa poskusimo čim bolj oddaljiti drugo od druge. V tem položaju vztrajamo 30 sekund.
• Nogi postavimo v dvojno širino ramen, nagnemo se čim bolj naprej, z rokama pa objamemo obe nogi pod kolenskim sklepom. S pomočjo rok se potegnemo naprej in proti tlom. Zadržimo 30 sekund.
Kako pogosto izvajamo vaje?
Raztezne vaje lahko izvajamo pogosto, skratka vedno, ko se zaradi prisilne drže pojavi zoprn občutek napetosti v tem delu telesa.

In še nasvet za konec
Ne čakajte na popoln trenutek za vadbo ali masažo, ampak začnite TAKOJ (ne zvečer, jutri ali v ponedeljek)! Vaše telo vam bo zelo hvaležno.

viri: https://www.aktivni.si/fitnes/vaje/vaje-za-lajsanje-bolecine-v-vratu-in-prsnem-delu-hrbtenice/

https://www.aktivni.si/zdravje/preventiva/odpravite-tezave-z-vratom/

http://www.lek.si/sl/skrb-za-zdravje/bolecina/vaje/vaje-za-vrat/celovita-vadba-za-vrat/