fbpx

Masaža pred spanjem

Vsakodnevni napori, stres in prisilna drža močno vplivajo na prožnost oziroma zatrdelost naših mišic. Nisem edina ne? Vam je poznano?

Kot NPK maser z več letnimi izkušnjami, sem se pri svojem delu največkrat srečevala s tem o čemer bom govorila v današnjem blogu. 

Masaža je ena najučinkovitejših tehnik, med drugim, tudi za sproščanje. Z rahlimi masažnimi prijemi sprostimo trde, zakrknjene mišice, jih stimuliramo in poskrbimo za boljšo prekrvavitev v le teh. Poleg rednega gibanja, joge in meditacij, predvsem v naravi, sem se tudi sama začela masirat pred spanjem. 

In sicer s sprostitveno masažo vratu, zatilja, ramen in »pleč«. Saj poznate rek: »Probleme nosimo na plečah« mar ne? Naj vam razložim.

S tem, ko sproščamo napete mišice in »mečemo prtljago« s pleč, se sprostimo in umirimo tudi mi sami. Še posebej, če vključimo  še masažo obraza in glave. To proti stresno masažo si lahko naredite kar sami. Vzame vam 10 do 15 minut. Za vrat in pleča uporabljajte Tobiar masažni aparat, obraz in glavo si seveda masirajte manualno ( ročno) z rahlimi krožnimi gibi. Več o sami tehniki in masažnih prijemih, kot tudi o masažnih oljih bom več napisala v enem od naslednjih blogov.

Za masaže priporočam, da uporabljate naravna, domača olja ( z dodanimi  eteričnimi olji ali cvetovi oziroma listi ) lavande, Palo santo ( Sveti les) , melise ali mete. Arome teh rastlin nas še dodatno pomirijo. Lahko si tudi eterična olja omenjenih rastlin daste v izparilnik.

Zakaj pred spanjem? To vrsto masaže priporočam, da si privoščite v postelji, ali tik preden greste v posteljo. Zakaj? Ker boste med ali takoj po masaži zaspali in ne bo situacij, ki bi vas zopet razdražile. Poskusite se najprej pomiriti in si umiriti um z globokimi vdihi skozi nos ( 3 do 5 vdihov in izdihov, če čutite lahko tudi več). Ko se malo umirite in vam « ne skačejo misli po glavi« ali pa vam vsaj skačejo manj, se začnite masirati. Dlje ko se boste masirali, bolj boste čutili kako se mišice mehčajo. Jaz recimo tudi dejansko občutim, kako se mi rame povesijo, padejo dol, ko da mi je padla tona kamenja iz ram in pleč. Počutim se lažja in lahkotnejša.

S tem bo vaš spanec kvalitetnejši, manj se boste zbujali, premetavali in podobno. Saj veste da so um, premlevanje vsakdanjih težav, neljubih in stresnih situacij in dogodkov ter obremenjevanje s stvarmi in situacijami največji povzročitelj pomanjkanja ali celo nekvalitetnega spanja. S tem pa tudi vsakodnevna utrujenost in nenaspanosti, zaradi česar smo manj skoncentrirani, manj zmožni za opravljanje dela in soočanja z vsakodnevnimi ovirami oziroma situacijami. Konec koncev pa tudi vpliva na naše zdravje, saj so stres in utrujenost, obremenjenost  ter nenaspanost največji povzročitelji bolezni in tudi poškodb. 

Nekaj o avtorici: Petra je maserka z večletnimi izkušnjami in je s svojim znanjem pomagala mnogim ljudem.