fbpx

6 bistvenih načinov, da se znebite stresa

»Čutim, da sem pod stresom«. Verjetno ste že kdaj izrekli podoben stavek.

Stres je postal del vsakdana mnogih izmed nas. Če želimo uravnotežiti naše delo, družinske obvezosti, čas za prijatelje in vse druge zanimacije, ki nam predstavljajo zadovoljstvo, slej kot prej občutimo stres. Stres je eden glavnih dejavnikov za sindrom karpalnega kanala in druge poškodbe zaradi ponavljajočih se gibov. Takrat se pogosto čutimo nemočne, ko ne moremo opravljati niti tistih stvari, ki se nam zdijo najbolj samoumevne, kot so odklepanje vrat, prišiti odpadli gumb na hlačah, mešanje s kuhavnico ali pestovanje malčka. To je le nekaj dejavnosti, ki so nam ob sindromu karpalnega kanala onemogočene.

  • Za nekatere je stres lahko kot stari znanec. Nekajkrat na leto naletijo drug na drugega, se pozdravijo in gredo dalje.
  • Za nekatere je stres kot nadležna soseda. Stres občutijo nekajkrat na mesec in se ga ne morejo znebiti, dokler mu ne prilagodijo svojega načina življenja.
  • Za nekatere ljudi je stres podoben glasnemu, radovednemu sostanovalcu ali partnerju, ki se noče izseliti.

Večina nas bo vsaj enkrat v življenju občutila stres kot eno od omenjenih oblik.

Torej, če ste že v stresni situaciji, se lahko stresa znebite na enega od naslednjih načinov:

Ostanite realni.

Večina nas je pod stresom zaradi nerealnih pričakovanj do sebe in do okolice. V enem samem dnevu želimo narediti vse in še kaj več, kar bi lahko naredili v nekaj dnevih. Pomembno je, da si postavimo realne cilje, ne da vsako minuto svojega življenja preživimo pod stresom zaradi časovne stiske. Pustite nekaj stvari za jutri, in si namenite vsaj kakšno uro samo zase, opazujete svoje dihanje. Oskrbovanje celic s kisikom predstavlja pomemben način preventive pred sindromom karpalnega kanala in ugodno vpliva tudi na druge zdravstvene dejavnike.

Čeprav se včasih počutimo, kot da ne moremo pustiti stvari za jutri, ko jih lahko naredimo danes, je to napačna percepcija – imamo jo samo zato, ker želimo biti popolni pri vsem, kar počnemo, ali je to skrb za našo družino, naše poslovanje ali oboje. Tega, da se čutite izpopolnjene pri svojem delu, v družinskih odnosih, odnosih s prijatelji in časom, ki ga namenite samo sebi, preprosto ne morete stlačiti v en sam dan. To je življenjski stil in ne tekmovanje s samim sabo.

Naučite se reči ne!

Naučite se reči ne, ne da bi zato čutili, da se morate zagovarjati. Ok, če gre za delo, ko boste verjetno morali svojemu šefu pojasniti, zakaj česa ne morete narediti. Ko se odločate za dodatno delo, ste le vi tisti, ki veste, koliko  boste še zmogli narediti, ne da bi vam to zdravstveno škodilo ali da bi se zaradi dodatnega dela morali odpovedati času, ki ga lahko namenite le sebi. Morda boste čutili pritisk, da bi rekli »da«, ali pa bi morda celo želeli reči »da«, toda če veste, da vam bo odvzel čas, ki ga trenutno nimate, in to pomeni, da boste pozneje pod velikim stresom, recite »NE«. Ponudile se vam bodo druge priložnosti, da boste lahko drugič, pod manjšim stresom opravili določeno delo, se pozabavali s prijatelji ali čas namenili svoji družini. Mislimo, da ni potrebno posebej poudarjati, kako zelo stres škoduje vašemu zdravju. Zato je pomembno, da postavite sebe na prvo mesto.

Vzemite si čas zase

Včasih je dovolj 5 minut miru, da si lahko razjasnimo misli. Včasih smo vsi preobremeni, pa naj bo to zaradi kričečega malčka doma ali kričečega šefa na delu. Več kot v redu je, da si vzamete čas zase, ko se počutite, kot da ne morete več naprej. Vse, kar morate storiti, bo še vedno tam, čaka vas, vendar se boste po počitku počutili bolje, kar pomeni, da bo veliko lažje opraviti kakršnokoli drugo nalogo. Če še niste, preizkusite masažo s Tobiar-jem. Poleg tega si vzemite odmor… Poskusite se ustaviti pred preverjanjem Facebooka ali Instagrama zjutraj. Seveda boste pod stresom, če boste takoj, ko boste zjutraj odprli oči, bombardirani z informacijami o svetovnih krizah – takšnih in drugačnih. Ne pustite, da vaš telefon prevzame vaše življenje, pazite, da si vzamete odmor od uporabe tehnologije z zaslonom.

Povejte, kar dejansko mislite

Naše pravo mnenje skušamo obdržati zase, da bi ohranili mir in srečo okoli nas – a včasih se zgodi, da naredi več škode kot koristi. Pogosto se zgodi, da svoje občutke in mnenja le zadržujemo zase, kar pa nas na koncu razjeda. Na žalost to ne pomeni, da so vaši občutki čarobno izginili – še vedno so tam in so časovna bomba. Ker se zadržane misli in občutki sklediščijo znotraj vas, boste na koncu čisto iz sebe. Morda boste celo eksplodirali zaradi nečesa, kar ni tako velika stvar, samo zato, ker je malenkost preveč za vas. Če se to zgodi, tvegate, da boste uničili svoje odnose z drugimi – tako osebnimi kot profesionalnimi – in to ni nekaj, kar bi si želeli. Zato je bolje, da mirno in s potrpljenjem razložite svoje različno mnenje (ali karkoli vas moti), namesto da bi sčasoma kopičili ta slaba čustva. Seveda, morda se vam na začetku zdi, da bi bilo manj zapleteno, če teh svojih misli in občutkov ne bi povedali, sogovornik pa morda ne bo zadovoljen s tem, kar mu boste sporočili. Toda dolgoročno bo za Vas in drugo osebo, bolje, kot če bi molčali. Sčasoma bosta s sogovornikom dosegla konsenz, ki bo najbolj optimalen za oba.

Ločite se od svoje pisalne mize

Ljubiti svoje delo je ena stvar, trdo delo je drugo, če pa ste poročeni s svojo mizo in nimate življenja zunaj podjetja, boste na koncu pod stresom in depresijo. Enako velja za matere, ki ostanejo doma! Ves dan trdo delate – skrbite za hišo, otroke, partnerja – verjetno nikoli ne boste pritisnili gumba za izklop. Ne glede na to, ali delate v pisarni ali ne, moramo vsi imeti nekaj časa zase. Nekaj, na kar se lahko veselimo ob koncu dolgega dne. Verjamemo, da je doseganje življenjskega ravnotežja ključnega pomena za splošno dobro počutje in za zdravo in srečno življenje – to pomeni, da si morate vzeti čas za lastne potrebe, ne da bi se za to počutili krivi!

Poslovite se od večopravilnosti!

Ste že kdaj poskusili voziti, govoriti po telefonu in se istočasno naličiti? Ja, to ni tako dobra stvar. Večopravilnost je vedno veljala za koristno spretnost, ko gre za delo in življenje na splošno. Teoretično zveni, kot da ste sposobni narediti veliko stvari naenkrat – kar smo prepričani, da lahko, vendar gre za ceno. Večopravilnost pomeni, da je vaš trud razdeljen med različne naloge, kar pomeni tudi, da boste vsako nalogo opravili pol tako dobro, kot če bi se osredotočili le na eno stvar naenkrat. Skupaj s tem se boste sami izognili prehodu med različnimi stvarmi in občutku pritiska, da čim prej vse dokončate. Osredotočite se le na eno stvar naenkrat in zmanjšali boste stres, ki ga čutite, in boste lahko posvetili več pozornosti svojemu delu, kar bo verjetno tudi na koncu prineslo boljše rezultate.

Vsi živimo pestro življenje in poskušamo biti v koraku s časom. Od trenutka, ko smo se zbudili, smo bombardirani z informacijami o družabnih medijih, s tem se stres nemudoma začne, in nadaljuje čez dan. Stres vpliva na zdravje mnogih. To pa lahko privede tudi do sindroma karpalnega kanala in drugih poškodb zaradi ponavljajočih se gibov. Takrat se pogosto čutimo nemočne, ko ne moremo opravljati niti tistih stvari, ki se nam zdijo najbolj samoumevne, kot so odklepanje vrat, prišiti odpadli gumb na hlačah, mešanje s kuhavnico ali pestovanje malčka. To je le nekaj dejavnosti, ki so nam ob sindromu karpalnega kanala onemogočene.

Čas je, da prekinete s stresom – za vedno! Upamo, da vam bodo ti nasveti pomagali, da boste zaživeli bolj mirno življenje.