fbpx

Epidemija: poškodbe zaradi ponavljajočih se gibov

Imate pogoste bolečine v hrbtu, vratu in rokah? Vas bolečina ovira pri delu? Bolečina načenja kakovost vašega življenja? Potem je ta članek kot nalašč za vas. 

Bolečine v hrbtu, ramenih, vratu in okončinah so na vrhu seznama zdravstvenih težav.  23% zaposlenih v EU poroča o bolečinah v mišicah, 62% konstantno, vsak dan izvaja enake gibe rok, 46% zaposlenih v EU poroča o prisiljeni drži na delovnem mestu. Po raziskavah Evropske agencije za varstvo in zdravje pri delu – OSHA predstavljajo stroški zdravljenja poškodb zaradi ponavljajočih gibov med 0,5% – 2% BDP. Stroški zaradi ponavljajočih gibov so razlog za 7.000.000 bolniških dni, letno, kar predstavlja 710 milijonov EUR stroškov podjetij. (OSHA, 2010). Poškodbe zaradi ponavljajočih se gibov so ena najpogostejših bolezni zaposlenih. Statistično beležimo vsako leto več kot 100.000 novih primerov ((European Agency for Safety and Health at Work – EU-OSHA, 2016 ) in (US department of labor – OSHA, 2017 ).

Pojavljajo se zaradi konstantnega in nepravilnega izvajanja gibov. Gre za epidemijo, kateri je izpostavljeno vedno več ljudi. To se odraža na visokih stroških v globalnem gospodarstvu, stroških bolniških dopustov, zdravniške oskrbe in uvajanja novih zaposlenih na delovna mesta poškodovanih zaradi ponavljajočih gibov. Upad produktivnosti zaradi odsotnosti z delovnega mesta, kroničnih bolezni in stroškov zdravljenja znašajo na letni ravni, v ZDA 45-54 milijonov dolarjev (vir: US National Library of Medicine, 2014).

Pojavijo se lahko pri opravljanju različnih poklicev, kot so npr. frizerji, vrtnarji, kuharji, zobozdravniki, kirurgi,… V vsakem delovnem procesu, bodisi v proizvodnji ali v storitveni dejavnosti, oziroma pri pretežno stoječem ali pretežno sedečem delu, so zaradi ponavljajočih se gibov in težkih bremen izpostavljeni različni deli telesa. Kot ugotavlja Gauthy (2007, 7), roke, stopala, zgornje in spodnje okončine ter hrbet izvajajo gibe in uporabljajo silo, ki deluje na proizvodne stroje in opremo, ali pa omogoča posamezniku, da s pritiskanjem premika, zgrabi, odstrani in preoblikuje predmete. Ti človekovi posegi delovno okolje spreminjajo in ustvarjajo dodano vrednost. Zaradi izpostavljenosti telesa različnim virom tveganja, značilnih za to okolje, morajo za te pridobitve sklepi, mišice in kite plačati neizogibno ceno.

Z držo ali sklepi povezane težave pripomorejo k fizičnemu trpljenju pri delu in vodijo v prezgodnje obrabe, staranje in bolezni. Mnogi delavci morajo nehati delati še pred koncem delovne dobe (Gauthy 2007, 8). Če upoštevamo, kako slabo zdravstveno stanje delavce ovira pri iskanju zaposlitve, nam postane jasna povezava z mišično-kostnimi boleznimi. Pri fizičnih in umskih delavcih ter samozaposlenih so kar v treh četrtinah primerov ovira za zaposlovanje težave z okončinami ali hrbtom. Pri strokovnjakih in strokovnih sodelavcih se odstotek »zniža« na 58 % (Gauthy 2007, 8). Kostno-mišične bolečine privedejo do slabega telesno-psihičnega počutja. V porastu so t. i. psihosomatske bolezni, za katere je terapija vezana na ergonomsko ureditev delovnega mesta, organizacijo dela, ureditev medsebojnih odnosov (Ur. l. RS, št. 126/2003).

Kostno-mišična obolenja zavzemajo na področju varnosti in zdravja na delovnem mestu posebno mesto. Pri kostno-mišičnih obolenjih, povezanih z delom, gre za okvare sestavnih delov telesa, kot so mišice, sklepi, kite, vezi, živci, kosti in krvni sistem, ki jih povzročijo ali poslabšajo predvsem delo in vplivi neposrednega okolja, v katerem se opravlja delo (EU-OSHA 2007, 1). Pomemben vzrok kostno-mišičnih bolezni so ergonomsko neurejena delovna mesta in slaba organizacija dela (Ur. l. RS, št. 126/2003).

Bolečinam se lahko ognete ali jih omilite s preprosto rešitvijo – masažno napravo Tobiar, ki ne le, da z masažnimi učinki lajša bolečine v rokah, ramenih, vratu in ostalih delih telesa, ampak hkrati nudi tudi ergonomsko oporo. Saj veste – masaža mora biti prilagojena posameznim delom telesa, zapestja pa so eden najbolj občutljivih delov telesa. 

viri:

EUROGIP study report. Musculoskeletal disorders: what recognition as occupational disease? A study on 10 european countries. 2016.

European Agency for Safety and Health at Work – EU-OSHA, 2016. https://osha.europa.eu/.

European agency for safety and health at work. European risk observatory report. OSH in figures: work related musculoskeletal disorders in the EU – facts and figures, 2010.

University of Maryland, Medical centre, 2017. http://umm.edu/health/medical/reports/articles/carpal-tunnel-syndrome

US department of labor – OSHA, 2017. https://www.osha.gov/ 

https://burst.shopify.com/photos/water-in-hand