fbpx

6 nasvetov, kako si pomagati, če v deževnih dneh občutite več bolečin v sklepih

V zadnjem času so se temperature močno znižale, v Sloveniji povprečno za 10C. Topla, sončna jesen se je poslovila in nastopili so deževni in hladnješi dnevi. Ste tudi vi v tem prestopu opazili slabše telesno in psihično počutje? Ste čutili močnejše bolečine v sklepih? Bolečine, ki nas vedno spremljajo so v tem prehodnem obdobju še močnejše, kar seveda velja tudi za osebe s sindromom karpalnega kanala in druge kostno-mišične bolezni. Klasika meteoropatije je bolečina v revmatičnih sklepih, kar je preprosto razložiti, če se spomnimo, da je serotonin boleča snov (ko ga vbrizgamo, namreč povzroča bolečino). Zato pred spremembo vremena, poleg revmatičnih bolečin v sklepih, bolijo tudi že prej poškodovana tkiva, kot so stare brazgotine, opekline, razširjene vene in stari zlomi.

Kako ublažiti ali odpraviti negativne vremenske vplive?


Čimveč se sproščajte
• Stresni življenjski slog povečuje dovzetnost za vremenske spremembe, zato čimveč počivajte ter poskrbite za sprostitev in dovolj spanca. Zlasti v obdobju vremenskih sprememb upočasnite življenjski tempo. Tudi zaradi vremenske občutljivosti poskrbite za zdravo prehrano, ustrezno telesno dejavnost, pravilno dihanje in druge metode sproščanja. Pri tem si lahko pomagate s priročnim masažnim pripomočkom Tobiar. 

• Čimveč bodite na prostem
Zunaj preživite čimveč časa, in sicer ne glede na vremenske razmere. Zakaj bi se na prostem dobro počutili samo, ko je vreme toplo in sončno? Ne bežite pred zimo in vlago. Naučite se uživati v dežju, vetru, megli in snegu. Namesto da se skrivate v zaprtih prostorih in tako krepite slabo delovanje vremena na svoj organizem in razpoloženje, pojdite ven in zaživite v soglasju z vremenom.


• Bodite telesno dejavni
Gibajte se predvsem zunaj, na odprtem. Primerno oblečeni se čimveč sprehajajte, hitro hodite, tecite ali kolesarite − ne glede na vremenske razmere. S telesno dejavnostjo v dežju, snegu in megli si utrdite telo in duha, da bosta odpornejši na slabe vremenske vplive. Dejavno preživljanje časa na zraku najmanj pol ure na dan, ne glede na vremenske razmere, naj postane vaša navada.


• Izurite telo za prilagajanje vremenskim spremembam
Organizem je mogoče izuriti za prilagajanje vremenskim razmeram. Tako lahko odpravite ali ublažite slabe posledice, ki jih ima vreme, zlasti pa nagle spremembe na telo in duha. Najučinkovitejša načina, kako izuriti telo, je redno obiskovanje savne ter izmenično prhanje s toplo in mrzlo vodo. Slednje je zlasti priporočljivo za osebe z nizkim tlakom, ki so tudi sicer občutljivejše na vreme. 


• Spremljajte bionapoved
Če trpite za boleznimi, ki se zaradi vremenskih vplivov znatno poslabšajo, obvezno spremljajte bionapoved in se obnašajte skladno z navodili. Bionapoved lahko zelo pomaga tudi vsem, ki niso bolni, ampak le bolj ali manj občutljivi.


• Uporabljajte naravna sredstva
Posledice slabih vremenskih vplivov je mogoče odpraviti ali vsaj ublažiti na različne načine, prednost pa vsekakor dajte naravnim sredstvom. Glavobola se lahko rešite tudi z masiranjem čela, senc in vratu z majaronovim ali metinim oljem. Proti nespečnosti ali nemiru priporočajo čaj iz kamilice ali baldrijana. Za “zbistritev” glave na robček kanite nekaj kapljic sivkinega olja.

Tobiar – z vami in za vas.